A Sajó megmentéséért indított petíciót a Momentum

Megosztás

Aláírásgyűjtést indított a Momentum Mozgalom a Sajó folyó megmentéséért. A petícióban arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel kényszerítse ki a helyszet megoldását” a szlovák kormánytól.

A Sajó felső szakaszán, Szlovákiában február óta szennyezi egy egykori vasércbánya: a folyóba többféle szennyező anyagot tartalmazó víz ömlik Alsósajó (Nižná Slaná) közelében.

A hazai vízügy egyelőre folyamatos figyelőszolgálatot tart fenn a szennyezés miatt, mert bár a szlovák környezetvédelmi felügyelet március közepén elrendelte, hogy a bányát kezelő szlovák állami Ércbánya-vállalat egy héten belül találjon megoldást a szennyezés kiszűrésére, ez még mindig várat magára.

„Ezen a héten Michallal személyesen is elmegyünk a Sajó szlovák szakaszára felmérni a helyzetet, és beszélünk az ott lakókkal. Ha kell, európai szinten fogjuk kikényszeríteni, hogy a kormányok végre fellépjenek a Sajón zajló ipari szennyezéssel szemben. Mert ha nem lépnek az óriásszennyezők, óriáscégek, akik a probléma nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor környezetünk pusztulása, társadalmunk összeomlása elkerülhetetlen. És ha nincs más mód, akkor a környezetvédelem irányába tett lépést az EU-nak kell kikényszerítenie”

– közölte Donáth Anna, a Momentum politikusa.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek